Hvornår kan man male træværk udendørs?

At male træværk udendørs er en kunst i sig selv.

Men med de rette fif og tips, bliver arbejdet så meget lettere. Derfor har vi besvaret en række af de mest udbredte spørgsmål om, hvornår det er bedst at male træværk udendørs.

Huskeliste til, når du skal male udendørs

 • Udendørsmaling eller træbeskyttelse
 • Grundrens
 • Malerrulle
 • Malerbørste (store)
 • Malerbørste (lille, til detaljer)
 • Rullespand
 • Stige
 • Arbejdshandsker
 • Evt. skrabejern (til fjernelse af gammel træbeskyttelse eller maling)
 • Evt. arbejdslampe
 • Evt. afdækningsmateriale

Hvornår er det bedst at male træværk udendørs?

Forår og sommer (maj til september) er den bedste sæson til at male udendørs. Det er, fordi træværket skal være relativt tørt, når det skal males.

Det er der flere grunde til.

Temperatur på 10-25°

For det første, har din udendørsmaling eller træbeskyttelse de bedste betingelser, når temperaturen er omkring de 10-25 grader.

Årsagen til det er, fordi træet er relativt tørt og derfor tager godt imod malingen eller træbeskyttelsen.

Det er desuden også en mere behagelige temperatur at arbejde i. Når du maler træværket udendørs, skal du oftest dække et større areal end du er vant til – selv hvis du er garvet til at male vægge i stuen eller soveværelset.

Gode arbejdshandsker kan også være med til at lette arbejdet. Så bliver du mindre øm i hænderne, selv når du skal male større områder.

Tænker du på, at rive en væg eller to ned i huset, så du kan få lidt fornyelse? Husk at du ikke bare kan rive en væg ned uden først at have konsulteret en ekspert. Væggen kan nemlig være bærende, og så skal du have lavet nogle statiske beregninger for, at kunne afgøre hvad du så skal gøre med væggen i din renovering.

Du kan læse mere på Stavnager.com, hvad du skal tage højde for, når du skal rive en væg ned og de kan også give dig et helt gratis og uforpligtende tilbud på nedrivning af en bærende væg.

Vigtigt at male udendørs i tørt vejr

Du skal derfor også holde øje med vejret. Det bedste tidspunkt at male udvendigt træværk på, er når det ikke har regnet i over en uge.

Hvis træværket ikke tidligere har været behandlet med træbeskyttelse, eller hvis malingen er ved at skalle af, er der nemlig en høj risiko for, at der er trængt store mængder fugt ind i træet. Det kan over tid føre til skimmelsvamp, alger, mug og mere generel forrådnelse af træværket.

Når du står på din stige og skal male over en længere periode, er det desuden rart, at det ene ben ikke pludseligt synker ned, fordi jorden er blevet gjort blød af regnen.

Træværket skal have en fugtighed på under 15%

Træværket bør ikke være fugtigt. Det mest gængse råd er, at det ikke må have mere end 15% fugt.

Du kan altid selv tjekke fugtigheden i træet ved at bruge en fugtmåler. Men hvis du allerede har besluttet dig for at give træværket en ekstra omgang maling eller træbeskyttelse, er den præcise måling ikke så vigtig.

Du kan i stedet tjekke, hvorvidt den gamle træbeskyttelse stadig fungerer. Her skal du blot dynge en lille mængde vand på træet. Hvis vandet preller af, er du sikker. Træbeskyttelsen kan dog godt være slidt af hist og her på træværket. Så det er en god idé altid at tjekke mere end et sted.

Sørg altid for træbeskyttelse. Hvis dit hus, skur eller tilbygning bliver forødelagt kan du hyre en tømrer til at skifte træet ud eller evt få lavet en ny tilbygning.

Mal ikke dit træværk i direkte sollys

Du bør heller ikke male i direkte sol.

Din udendørsmaling eller træbeskyttelse tørrer nemlig markant hurtigere i solens varme. 

Det kan være rart, hvis du gerne vil være hurtig færdig, men træværket har bedst af at suge maling til sig over tid. Så holder den længere – og du undgår, at træværket får skimmelsvamp eller bliver inficeret af andre skadelige mikroorganismer.

Share This:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.