Sponsoreret indhold
Ønsker du en miljøvenlig yogamåtte? Her er hvad du skal vide
Hvert år bruger forbrugerne flere millioner på yogaklasser og udstyr. Denne popularitet – og de store penge – har udløst en række såkaldte miljøvenlige yogamåtter. Men er de krav, de har i virkeligheden sande? Her er tre eksempler på virkelig miljøvenlige yogamåtter, plus hvordan man vælger en og holder den ren.
Miljøkrav fremstilles ofte på grundlag af hvilke måtter der ikke indeholder – især PVC (polyvinylchlorid) plast, som kan indeholde tungmetaller, bly og cadmium og phthalater, der har været forbundet med hormonforstyrrelser. Selv om vi ikke har testet yogamåtter for disse stoffer, vil vi forvente, at eksponeringen begrænses. Bekymringer om PVC-fremstilling, anvendelse og bortskaffelse har ført til forbud og begrænsninger af plastik i mange lande.
Her er tre almindelige PVC-alternativer, du støder på, når du leder efter en yogamåtte:
Naturgummimåtter
Naturgummi er prydet som miljøvenlig, fordi det stammer fra en vedvarende ressource – gummitræet – og fordi det er biologisk nedbrydeligt. Naturgummi, som også kaldes naturgummilatex, kan forårsage allergiske reaktioner hos modtagelige personer (din læge kan afgøre, om du har latexallergi eller risikerer at udvikle en). Der er også syntetiske latexfrie gummimåtter til rådighed. Priserne starter omkring et par hundrede kroner for gummimåtter og lidt mere for yogamåtter lavet med både gummi og andre naturlige eller syntetiske materialer.
Plantefibermåtter
Disse omfatter jute, hamp og bomuld. Fordi de er fremstillet af planter, fremmes disse materialer som fornyelige og biologisk nedbrydelige. Kig efter dem, der er certificeret økologisk, hvis maksimal miljøvenlighed er vigtig for dig. Ellers er det svært at sige, hvordan de er blevet produceret. Bomuld er for eksempel typisk en pesticidintensiv afgrøde. Priserne starter på omkring godt 2-300 kroner for plantefibermåtter.
Alternative plastmåtter
To mere populære yogamåtter markedsført som miljøvenlige er syntetisk plast “PER” eller polymer-miljøharpiks og “TPE” termoplastiske elastomerer. Begge hævder at være lavet uden giftige stoffer. Mens TPE hævder at være biologisk nedbrydeligt, gør PER, som angiveligt er fremstillet med PVC, ikke. Uden yderligere oplysninger kan disse påstande ikke vurderes præcist. Men jeg har mine skepsis omkring TPE også! Priserne starter omkring et par hundrede kroner for PER og går op til omkring 300 kroner for kombinationer eller TPE alene.
Købs tips til køb af yogamåtter
Overførsel. Få en måtte, der passer til dine behov. Skal du bære rundt på det eller tage det med i bilen? Nogle 100 procent gummimåtter kan være tunge og vanskelige at bære, mens rejsemåtter er lettere og kortere.
Længde. Vælg en størrelse baseret på din højde; måtter er typisk 170 til 185 cm.
Tykkelse. Måtten varierer i tykkelse, så vælg en yogamåtte, der er behagelig for dig.
Klæbrighed. Yogamåtter varierer også i klæbrighed, hvilket kan hjælpe dig med, at kontrollere glidning.
Hold yogamåtten ren
Med alle deres revner og sprækker har yoga måtter en måde at samle snavs og sved på. For at holde den ren skal du følge producentens anvisninger og huske følgende:
Brug en svamp med mild sæbe til, at tørre din yogamåtte af med. Lad det tørre helt, før du ruller den op igen. Der er også forskellige yogamåtte-spray rensemidler, hvoraf nogle hævder at være lavet med naturlige og økologiske ingredienser.
Luft den. Hvis du har pladsen, så vil det hjælpe at lufte den, så du holder den langvarige lugt væk.
Køb din egen yogamåtte. Hvis du praktiserer yoga i offentlige klasser, så tag din egen yogamåtte med. Bare fødder er modtagelige for fodsygdomme.